Saturday, December 21, 2013

Joululimppu / Christmas Bread

Yhdistin Dansukkerin nettisivuilta kaksi löytämääni leipäohjetta ja tälläinen siitä syntyi. Sain siitä aikaiseksi kaksi limppua ja tämä kuvissa näkyvä on se kauniimpi. Se toinen repesi jotenkin kummallisesti kesken paiston.
Maku on erittäin kohdallaan. Ensikerralla ehkä keittäisin tai pehmentäisin noita kaljamaltaita, ne on aika kovia tuolla leivän joukossa, mutta ei se paljoa haittaa. Maku vielä paranee kunhan leipä saa pari päivää vetäytyä.
lomogram
Joululimppu 
1,5 dl tummaa siirappia
2 tl suolaa
1 tl jauhettua maustepippuria
4 tähtianista
5 dl piimää
50 g hiivaa
2 dl kaljamaltaita
75 g voita
4 dl ruisjauhoja
7 dl hiivaleipäjauhoja
Valeluun:
2 rkl vettä
2 rkl tummaa siirappia
2 rkl voita

Kiehauta siirappi, suola, maustepippuri ja tähtianikset kattilassa. Lisää joukkoon piimä ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää kaljamaltaat ja sula voi. Vaivaa joukkoon hyvin myös jauhot.
Anna taikinan levätä 30-60 minuuttia. Jaa taikina kahtia, leivo haluamasi muotoisiksi ja tee viillot leivän päälle. Kohota uudelleen liinan alla peitettynä noin tunnin verran.
Kiehauta valeluainekset keskenään ja voitele kohonneet limput. Paista 200 asteessa reilu 30 minuuttia. Voit valella leipiä myös kesken paiston.
lomogram
I combined two bread recipes I found from Dansukker's website and this is what the recipe looks like. I made two breads and this one you see in pictures is the prettier one. The other one ripped off in the middle.
The flavor was really good. Next time I would probably boil those beer malts because they're kinda rough but it's okay. The flavor will be even better after the bread gets a couple of days to rest.

Christmas Bread
1,5 dl dark syrup
2 tsp salt
1 tsp ground allspice
4 star anise
5 dl sour milk
50 g yeast
2 dl beer malts
75 g butter
4 dl rye flour
7 dl yeast bread flour
On top:
2 tbsp water
2 tbsp dark syrup
2 tbsp butter

Boil the syrup, salt, allspice and star anise in a sauce pan. Add sour milk and warm the mixture to hand temperature. Dissolve the yeast into sour milk. Add beer malts and melted butter. Knead the flours well in the dough. Let the dough rise for 30-60 minutes. Split the dough, shape them how you like and make cuts on top. Rise again for about an hour.
Boil water, syrup and butter and grease the breads. Bake them in 200 celsius for little over 30 minutes. You can grease the breads also between the baking.

No comments:

Post a Comment