Wednesday, May 1, 2013

Munkit ja donitsit

Vapun kunniaksi päätin leipoa hieman. Ja syödä. Oon syönyt valehtelematta ainakin 10 munkkia, onks joku saanu paremman tuloksen? Heheh.
Haluaisin saada Arnoldsin donitsien salaisen reseptin. Oon kuullut että niillä donitsit tulee kahviloihin pakasteena ja paikan päällä ne vaan kuorrutetaan, joten Arnoldsin työntekijätkään ei tiedä sitä reseptiä. Pitäisköhän mun soluttautua jotenkin sinne mistä ne donitsit ikinä tuleekaan... Noh anyway, kuten varmaan arvata saattaa, mun donitsit ei yltäneet ihan Arnoldsin tasolle mut ehkä ne pikkiriikkisen niitä muistuttaa.

WP_000749
Niitä oli siinä lautasella iso pino muutama sekunti sitten...


Munkit
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
2 rkl kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
50 g sulaa voita
6,5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Vatkaa joukkoon muserrettu hiiva, sokeri, kardemumma, suola, kananmuna ja voi. Alusta vehnäjauhot taikinaan. Vaivaa hyvin (ainakin 10 minuuttia), jotta taikinaan muodostuu hyvä sitko. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
Muotoile taikinasta munkkeja. Anna taas kohota. Mä tykkään laittaa pullat aina kohoamaan vähän alle 50 asteiseen uuniin, niin ne kohoavat nopeammin. Jos haluat reikämunkkeja, tökkää sormi kohonneen munkin läpi ja pyöritä munkkiin reikä. Paista reilussa, 160-170 asteisessa rypsiöljyssä. Laita paistamisen jälkeen talouspaperin päälle, jotta liika öljy imeytyy siihen. Pursota halutessasi hilloa munkin sisään ja sokeroi.



Donitsit
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
50 g voisulaa
2 dl kuohukermaa tai kermamaitoa
3 tl kardemummaa
3 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja

Maitosuklaakuorrutus:
150 g maitosuklaata
0,7 dl kuohukermaa

Kinuskikuorrutus:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Koristeluun tummaa suklaata ja strösseleitä

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voisula ja kuohukerma. Sekoita muut kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Lisää vehnäjauhoja tarvittaessa, taikinan ei pitäisi olla takertuva ja tahmainen. Kauli taikinasta 1 cm paksuinen levy ja ota siitä vaikkapa jotain kuppia apuna käyttäen ympyrän muotoisia palasia. Jos haluat reikädonitseja, ota vielä pienemmällä muotilla (käytin viinipullon korkkia) keskeltä pala. Kauli ylijäänyt taikina ja toista.
Paista 160-170 asteisessa rypsiöljyssä.
Anna donitsien jäähtyä.

2. Valmista maitosuklaakuorrute sulattamalla maitosuklaa. Lisää kerma sulaneen suklaan joukkoon ja kuumenna vielä tarvittaessa. Dippaa donitsit suklaassa. Sirottele strösselit heti päälle.

Valmista kinuskikuorrutus kiehauttamalla kuohukerma ja fariinisokeri kattilassa koko ajan sekoitellen. Alenna levyn lämpötilaa ja jatka keittämistä n. 20 minuuttia. Voit testata onko kinuski valmista, siten että tipautat pisaran kinuskia kylmään veteen. Jos se jähmettyy, on kinuski valmista. Dippaa donitsin kinuskissa ja sirottele strösselit päälle.

Sulata pari palaa tummaa suklaata muovipussissa, leikkaa pussin kulmaan pienenpieni reikä ja pursota suklaata raidoiksi donitsien päälle.


WP_000756

WP_000757


No comments:

Post a Comment